Translate

středa 4. února 2015

Sport speciál: Pohyb


Achjoo.. Konečně mám čas na psaní a já usnu!:D

Ahoj všichni!
Vítám Vás u dnešního článku!
Dneska se budeme věnovat hlavně pohybu, který je pro naše tělo moc důležitý!:)
Dneska si ukážeme nějaké tipy na pohyb a pokud by se Vám článek líbil a měli byste zájem o další článek ve kterém bych Vám navrhla různé cviky na zeštíhlení určitých partií, napište mi to prosím do komentáře.:)
No tak jdeme na to!:)

Je vůbec pohyb důletý?
Ano, pohyb je víc než důležitý!
Je všeobecně známo, že pohyb, zdravá strava, pitný režim a odpočinek je cesta ke krásně štíhné postavě.!
Pohyb by neměl nikdo vynechávat.!
A jestli je Vám jedno, jestli budete mít krásnou postavu (což většina chce), dělejte to alespoň pro sebe!
Protože pohyb, je základ zdraví.:)

Co je při cvičení důležité?
Tak nejenom při cvičení, ale i pro obyčejnou chůzi nebo při obyčejném sezení.!
Správné držení těla!
Ramena
Ramena by měla být uvolněná, srovnaná, ne předsunutá vpřed,ale velmi mírně stažená dozadu a dolů rovnoběžně s podlahou. Střed ramene společně se středem kyčelního kloubu tvoří těžnici těla z bočního pohledu, která se promítá dolůmezi plosky nohou, zhruba do oblasti kotníků.
Břicho a páteř
Pro správné držení těla musíte dosáhnout rovnováhy mezi povrchovými a hlubokými svaly břicha a páteře. Na aktivaci hlubokých svalů, které nejsou vidět, existují speciální cviky.
Kolena
Nohy by měly být postaveny na šíři pánve a kolena by neměla být propnutá.
Hlava
Máte-li hlavu vysunutou vpřed nebo ji spíš lehce držíte na jednu stranu, napravte to. Bradu mírně zasuňte zpět, pohled směřuje vpřed a páteř je vytažená až do temene hlavy.
Záda
Přestaňte se hrbit! Abyste toho docílili, hrudník nesmí být schoulený. Ruce jsou volně podél těla, lehce v zevní rotaci, s palci mírně vytočenými do stran.
Pánev
Pánev a bederní oblast zad by měly být v rovnovážné neutrální pozici – ne podsazená ani prohnutá. Snažte se srovnat boky přímo pod ramena.
Nohy
Máte při stání jednu nohu na stranu? Dejte chodidla symetricky vedle sebe. Váha je tak rozložená rovnoměrně na celé chodidlo a kotník zpevněný.

Chcete vyrýsovat svaly nebo získat a udržet si kondici? Tady je pár tipů!
Chci zhubnout! Které sporty si mám vybrat? Většina lidí začíná hubnout tak, že si najde sport, při kterém se spaluje nejvíce kalorií, nejčastěji běh, a vyrazí. Ale pokud máte kolem deseti kilogramů nadváhy, nemůžete popadnout dech už po patesáti metrech. Uběhnutá vzdálenost není ani kilomert a celá zkušenost vás otráví natolik, že následujících několik dní nevytáhnete paty z domu. A když náhodou ano, váha se ani nehne. Kardio tréning neboli aerobní aktivita je sicer pro hubnutí důležitý, ale můsíme vědět, jak jej provozovat správně.
Pro hubnutí je ideální kombinace kardio tréning se silovým v posilovně (nebo i doma). Díky němu naberete svalovou hmotu, která na rozdíl od tukové tkáně spotřebovává víc energie. Čím víc svalů na sobě máte, tím rychlejší je Váš bazální metabolismus. Navíc svalová hmota je mnohem menší než tuková tkáň, takže i když Vaše váha může zůstat stejná, tělo se opticky zeštíhlí. Jsou to jednoduché počty: půl kila svalů za den spálí okolo 40 kalorií, kdežto stejné množství tuku jen dvě.Čím víc máte svalů, tím víc kalorií spalujete každou minutu během dne, a to nezávisle na tom, jestli se právě potíte na hodině aerobiku nebo sedíte v práci u počítače. Mezi ženami často panije mylná představa, že s první zdviženou činkou v posilovně jim narostou svaly jako kulturistům, to je ale hloupost. Protože i pouhé vyrýsování svalů žádá náročný tréning a přísnou disciplínu ve stravování, žádného 'zmohutnění' se rozhodně bát nemusíte.
A jak správně cvičit?
Pokud máte kolem deseti kilogramů nadváhy a nikdy jste moc nesportovala, začněte kardio trénink svižnou chůzí do kopce, jízdou na kole nebo jakoukoli lekcí ve fitku, při které se budete potit minimálně padesát minut. Aby totiž kardio aktivita měla efekt, musíte se jí věnovat alespoň čtyřicet minut. Prvních dvacet minut tělo spaluje cukry ze stravy a teprve pak sáhne do tukových zásob, a to ještě za předpokladu, že udržujete tep v takzvaném aerobním pásmu. Se silovým tréningem je to podobné. Lidé mají tendenci přijít do posilovny, udělat sérii padesáti cviků na břicho, záda a nohy. Ráno pak bolestí nevstanou z postele, ale efekt žádný. Chcete-li zhubnout, v posilovně byste měli dosáhnout po těžších vahách, procvičit v rámci několika lekcí týdně celé tělo a u každého cviku udělat minimálně tři série po dvanácti opakováních. Ideální váha pomůcek je taková, že při posledních třech opakováních cítíte obtíže cviky dokončit. Každému může v první fázi shazování přebytečné váhy hodně pomoci trenér. Jednak Vám ukáže a pohlídá správné provedení cviků včetně přestávek mezi nimi (u hubnoucího tréninku by neměly být skoro žádné), jednka jenvýborný donucovací prostředek. Pro hubnutí je v začátcích ideální věnovat se kardio aktivitě alespoň dvakrát týdně a stejnou dobu silovému tréninku, a to v délce padesát minut. Zatímco u kardia nevadí, ž epřetáhnete, u silového tréninku můžete mít za 45 minut hotovo.
Co si mám ohlídat?
  • Tepovou frekvenci, která je u kardio aktivit pro hubnutí naprosto zásadní. Je proto vhodné použít sporttester, třeba v podobě hodinek měřící pulz. Kvalitní se dají sehnat kolem 1 000 Kč.
  • Aby tělo spalovalo kalorie, nepotřebuje extrémní formy sportu. Častější pohyb nízké intenzivity je lepší než nárazový vyčerpávající trénink. CO to znamená? Než jít do fitness centra a zbytek dne ležet, naučte se žít aktivně v průběhu celého dne: choďte po schodech nebo si s dětmi zahrajte na honěnou.
  • Neodměňujte se jídlem. Podle aktuálních studií prokazatelně jíme víc ve dnech, kdy cvičíme, než ve dnech, kdy neděláme ni.

Chci si vyrýsovat postavu, které sporty si mám vybrat?
Hubnout a vyrýsovat postavu rozhodně není totéž. Jestliže je hubnutí práce, vyrýsování svalů je práce dvojnásobná a chce to mimořádnou disciplínu, zejména v kuchyni. Jídlo podle některých odborníků rozhoduje o vzhledu těla až ze 70%. U vyrýsování je největší kámen úrazu v tom, že sice potřebujete snížit podíl tuku v těle, zároveň však nestačí omezit jen příjem stravy, zároveň však nestačí omezit jen příjem stravy, protože při omezeném přísunu kalorií bude Vaše tělo odbourávat i svaly. A to je špatně. Chcete-li začít rýsovat, musíte mít nejdřív co, v opačném případě se jedná prostě o hubnutí. Předpokládejme, že se pravidelně věnujete nějakému sportu a máte slušný svalový základ, jenže ten se pořád skrývá pod zbytečně tlustým nánosem tuků. Co se týká aktivit, je to u rýsování svalů podobné jako u hubnutí: tedy kardio aktivity v kombinaci se silovým tréninkem. Liší se však provedení. Pro spalování tuků se hodí nejlépe běh nebo jízda na kole, případně spinning. To je vhodné doplnit cvičením pilates nebo jógy, které zkrácené svaly zase proháhnou, a tím zvírazní. Silový trénink by měl začínat několika cviky na zpevnění 'core', tedy středu těla, které se skládají z různých koordinačních technik. Tady si vystačíte pouze s vlastním tělem a podložkou a cvičení zabere přibližně deset minut. Na ně je pak nejlepší navázat silovým tréninkem v posilovně.
Jak mám správně cvičit?
Co se týká tréninku, můžete si zvolit libovolnou aktivitu, při které se budete dostatečně potit. Ideální je najít si čas na kardio alespoň třikrát týdně a sporty střídat, protože pokud budete například jenom běhat, tělo si rychle zvykne a nebude už spotřebovávat tolik kalorií, jako když zvolíte kolečko běh-kolo-brusle. Podstatné je činnost vykonávat co nejdéle, minimálně hodinu až hodinu a půl, protože čím delší trvání, tím víc tuku tělo spaluje, přičemž pro tepovou frekvenci platí totéž co u hubnutí. U silového tréninku je nejdůležitější vysoká intenzita a vhodné párování svalových skupin, kdy v tréninku využíváte takzvaných supersérií nebo supersetů. Příkladem takového tréninku může být: v pondělí kombinace záda, ramena, šikmé břišní svaly; ve středu kombinace prsa, biceps, triceps; v pátek kombinace nohy, zadek, přímé břišní svaly. Protože svaly sílí a zvětšují svůj objem jedině v době klidu, nemíte je přetrénovat a stejně důležité jako cvičit je i odpočívat, proto u začátečníka stačí trénink třikrát týdně doplněný kardio ve zbývajících dnech, případně o pilates nebo jógu. Silový trénink pro vyrýsování svalů je založený na mírném přetěžování svalů. Proto je účinný pouze tehdy, pokud na své svaly naložíte o něco víc, než na co jsou zvyklé. Toho docílíte zvětšením počtu cviků, zvětšením počtu sérií a zvětšením počtu opakování v jedné sérii. Pracujete tedy s menšími váhami než u hubnutí, o to víc si však hlídáte správné provedení cviku, pravidelné dýchání a počty. Pokud chodíte do posilovny s kamarátkou, které si chce u cvičení povídat, vězte, že v takovém případě to ztrácí efekt – pak je lepší přesunout se ze strojů do kardio zóny, kde to tolik nevadí. Pokud vás posilovna nebaví, zkuste místo klasického silového tréninku na strojích hodiny TRX. Lekce jsou dnes po celé republice, navíc si tenhle zázrak můžete pořídit i domů.
Co si mám ohlídat?
  • Stravu a zase stravu. Bez správného jídelníčku se můžete udřít k smrti a nikam to nepovede. Pokud to s rýsováním svalů myslíte opravdu vážně, přizvěte si na pomoc výživového poradce, který má zkušenost s výživou sportovců.
  • Nenechte se zmást výsledky celebrit, které cvičí 'jenom' třicet minut. Programy Jillian Michaels Vám možná pomohou, ale 'břišáky', jaké má ona, si žádají mnohem víc času i úsilí. Bez strojů to prostě nepůjde.
Chci se dostat do kondice, které sporty si mám vybrat?
Základem k získání kondice je naučit s epřemýšlet akr´tivně, a to po zbytek života. Nemá smysl aby jste se jeden měsíc dřela a další lenošila. Takže vyhněte se dopravním prostředkům a choďte nebo jezděte na kole. Pokud máte život a jste úplná začátečnice, pusťte se do plavání, ale sponžte se bez přestávek vydržet alespoň pětačtyřicet minut. Na budování a rozvíjení kondice výborně fungují kruhové tréninky nebo CrossFit a TRX. Pokud Vás nudí lekce ve fitness centru, výborně funguje tanec, ale měl by být intenzivní a lekce by měla být s minimem odpočinku, a to ideálně aspoň dvakrát týdně. V zimě je výporný běh na lyžích, který navíc posiluje nohy a ruce. Na udržení kondice se hodí i sjezdové lyžování, ale nečejte od něj hubnutí. Sílí při něm hlavně zádové a stehenní svaly.
Jak mám správně cvičit?
Aktivity na budování a udržování kondice můžete střídat podle nálady. Nejdůležitější je, abyste je vykonávali pravidelně, a to nejlépe každý druhý den nebo alespoň třikrát v týdnu, a také abyste neustrnula v takzvaném pohodlném bodě. Pokud třeba bez problémů zvládnete 5 km běhu, snažte se trénink obzvláštnit několika krátkými sprinty (třicet vteřin sprint, třicet vteřin chůze) nebo vyběhnutím dvou tří kopců. Totéž platí pro kolo, kdy zvolíte novou trasu. Asi nejrychlejší a nejlepší výsledky nabízejí funkční tréninky typu CrossFit nebo TRX. CrossFit je zacílen právě na kondičku, neboť jde o cviky posilující celkovou fyzickou zdatnost.
Co si mám ohlídat?
  • Kombinaci aktivit. Jedině tak bude mít tělo možnost pořád se rozvíjet.
  • Obzvláštnění stávajících aktivit. Pokud běháte, běh prokládejte výskoky, kliky, zvedáním kolen nebo chůzí, zařadit mužete i pár posilovacích cviků.
Tak to je pro dnešní článek všechno!:)
Uznávám, že je dlouhý a že vychází pozdě večer, ale myslím si, že některé z Vás by to zajímat mohlo.:)
Napište mi prosím, jestli chcete další článek s různými cviky a ještě bych se chtěla zmínit, že na příští týden plánuji 'Valentin week' takže budou vycházet články převážně k tomuto tématu.:) Souhlasíte s tím?:)
Co se týče zdrojů, čerpala jsem hlavně z časopisu Dieta, který pravidelně odebírám.:) Tyto informace jsem si prokládala informacemi z internetu.:)

Vaše Chris. 

6 komentářů:

  1. Moc pěkný článek, já bych potřebovala zpvnit břicho, ale jsem na ot líná :D :)

    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš se donutit!:D:)
      Určitě se podívám a zapojím!:)

      Vymazat
  2. Ahoj, moc díky za milý komentář na našem blogu...a nevadí, že je sobota, narozeniny mám pořád dneska :D děkuju za přání :P :))

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nemáš vůbec zač!:) Doufám, že sis narozeniny užila!:)

      Vymazat
  3. Pěkný článek :) Jen bych tam asi dala více obrázků a možná ho trochu zkrátila..:D nebaví mě totiž tolik textu, jsem rači pohodlnější člověk, který se podívá na obrázky :D (To ale neber jako kritiku, tady jde jen o mou lenost ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Dám si na to pozor a budu se snažit to příště zkrátit.:)
      Beru to jako kritiku, kterou ale potřebuju.:) Jsem ráda, že mi řekneš co se ti líbí či nelíbí a já bych to mohla do příště zlepšit.:) Děkuju:)

      Vymazat

Napiš mi co se ti na článku líbí a nelíbí.
Máš nějaký návrh na příští článek? Poděl se o něj se mnou!:)