Translate

sobota 7. února 2015

Barevná dieta: Je to jen omyl nebo funkční dieta?

Při dnešním hledání inspirace, jsem narazila na zajímavou věc a z nějakého důvodu jsem si prostě nemohla odpustit napsat článek o tomto tématu. Jak už jste si asi přečetli z názvu, bude se točit kolem 'Barevné diety'. V čem tato dieta spočívá? Podívejme se, co na to internetové magazíny, blogy a ostatní (moje) zdroje.!:)

Přestaňte držet drastické diety a začněte hubnout barvami! Když začleníte do svého jídelníčku ty správné potraviny, budete se divit, jak půjdou kila samy dolů.

Určitě víte, že barvy ovlivňují náladu. Víte ale, že svůj význam má také barva jídla? Barevné ovoce a zeleniny jsou nejen chutnější a hezčí na pohled, ale rovněž nás chrání před nemocemi a pomáhají při hubnutí.

Někdy se o ní píše jako o chromatické dietě, nejspíš proto, aby díky cizímu slovu dostala punc odbornosti. O co jde? Celá myšlenka je založena na předpokladu, že podobně zbarvené potraviny obsahují podobné látky, třeba zelené kyselinu listovou nebo oranžové betakaroten a vlákninu. Budete-li celý den jíst „podle barvy“ a barvy postupně střídat, neměly by vám žádné hlavní skupiny živin uniknout a zajistíte si tím jak vyvážený jídelníček, tak úbytek váhy.
To aspoň tvrdí lidé, kteří na barevnou dietu nedají dopustit. Jak je to doopravdy?

Zajímavý jídelníček je sestaven podle zabarvení potravin. Během sedmi dní vystřídáte nejen několik odstínů, ale i tematicky rozdělené oddíly potravin.


Dělená strava, tukožroutská polévka, počítání kalorií… Máte už dost diet, které vám neustále něco zakazují, nechcete se vzdát svých oblíbených potravin, zázračným pilulkám nevěříte, ale přesto chcete zhubnout? Potom třiďte potraviny podle barev. Zhubnete!

Potřebujete shodit pár kilogramů, abyste se cítili lehčí, pohyblivější, aktivnější a odmítáte hladovět? Jednou z možností, jak toho docílit, je barevná dieta. Vychází z předpokladu, že stejné barevné potraviny mnohdy obsahují podobné látky a čím méně rozdílných látek, tím organismus lépe dokáže strávit přijatou potravinu. Výhodou duhové diety, nebo také chromatické, je, že můžete jíst cokoliv. Podstatné je, aby potraviny spolu barevně ladily. Po pravidelném zařazování duhového menu se většinou podaří shodit přebytečné kilogramy, ale lze ho považovat i za jakousi barevnou terapii, která posílí imunitní systém, chrání tělo před negativ ními účinky volných radikálů a má celkově blahodárný účinek na zdraví.

Už celá tisíciletí se Číňané stravují velmi pestře. Podle jejich učení je jednobarevná strava nezdravá, a tak si barvičky jídla míchají rovnou na talíři.

Dieta podle barevného jídelníčku
To, že barvy mají pozitivní vliv na lidský organismus je známo, ale věděli jste, že se dá pomocí nich také hubnout? S pomocí červených, žlutých a zelených pochoutek snadno zlepšíte svou figuru, zlepšíte si náladu a spálíte tukové zásoby. Pestrá strava obsahuje látky důležité i pro posílení imunitního systému.
Dieta podle barevného jídelníčku - denně jedna barva

Jak bych to zhrnula já? Asi tak nějak jako magazín Žena , možná i trošku jako Pro ženy .
V magazínu Pro ženy ale ukazují jen špatnou stránku diety a poukazí na to nejhorší. Dělají, jako by na dietě nebyl jediný dobrý kousek. Ovšem ve své podstatě mají naprostou pravdu.! Nevím sice, jestli dieta vznikla jako (v krátkém shrnutí): 'Každý den můžete sníst jen potraviny určité barvy a nic jiného.' nebo jako: 'Každý den sníme potravinu VŠECH barev.' A upřímně více věřím té první teorii, i když ve článku Žena poukazují na přesný opak. Dieta navíc spočívá na teorii, že jídlo stejné barvy má podobné vlastnosti. Historií se ale zabývat nebudeme. Teď si probereme obě možnosti.

Možnost 1.: Každý den jíst jen potraviny určité barvy.
Umíte si představit jíst celý den jen oranžové potraviny? Nezasytí Vás, nedají Vám potřebnou bílkovinu. Za den máme sníst určité množství VŠECH živin např: tuky, bílkoviny, vláknina, vitamíny... . A nevím, kde by se v pomaranči vzala bílkovina. Kdybychom jedli podle barev, chyběly by nám živiny, které jsou pro naše tělo opravdu moc důležité!

Možnost 2.: Každý den sníst alespoň jednu potravinu z každé barvy.
Tato teorie mi dává o mnoho větší smysl. Určité barvy by (tedy měly) dopomáhat něčemu jinému, a když to vše budeme doplňovat ostatními živinami, přijde mi to celkem smysluplné.



A co vy? Jaký názor na tuto dietu máte?:)

Máte někdo zkušenosti s doplňkem stravy Biosil? Přemýšlím, že bych si ho koupila!

Vaše Chris.

5 komentářů:

  1. Biosil mi pomohl zesílit nehty, asi by se mi hodilo další balení, když ho tu tak vidím... :-)
    Za těch pár korun je to skvělý produkt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně pro zesílení nehtů si ho chci koupit. Mám moc slabé a lámavé nehty, šupinatí mi a laky mi vydrží opravdu minimálně.:/
      Hned zítra si ho půjdu koupit.:)

      Vymazat
  2. Tak to ti ďakujem za takýto tip, pretože ako náhle mi pôjdu gélovky dole budem potrebovať niečo takéto. Nemám s tým ešte skúsenosť no za to nič nedám ak to skúsim. Článok je super!
    Dijoun&Klaudi

    OdpovědětVymazat
  3. Já nevím, ale barvy moc neřeším.. jde mi spíš o chut, něž o barvy :) ale je to zajímavé ;) jdu si dát jahody abych zhubla :DDDDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéžby to tak fungovalo!:D Jahody opravdu závidím :P Dobrou chuť!:)

      Vymazat

Napiš mi co se ti na článku líbí a nelíbí.
Máš nějaký návrh na příští článek? Poděl se o něj se mnou!:)